Verdens bedste brød er grydebrød

verdens bedste brød, opskrift, nemt, lækkert

Kender du det berømte grydebrød?

Jeg er i gang med at bage verdens bedste brød. Noget af en påstand, det ved jeg. Men ikke desto mindre, så er det sandt ?

Jeg bruger gerne opskriften fra Kvalimad.dk – linket er lige her. Nogle gange kan jeg finde på at tilsætte solsikkekerner i dejen eller måske nogle birkes på toppen. I dag bager jeg brødet i min nye støbejernsgryde, som jeg har købt for samlemærker.

Ingredienser til grydebrød

  • 625 gram mel
  • 5 dl (1/2 ltr) vand
  • 2 tsk salt
  • gær på størrelse med en ært

Sådan gør du

Start 12 timer inden du skal bruge det. Det vil sige enten aftenen før, så det kan hæve natten over eller om morgenen. Starter du om aftenen, kan du bage det om morgenen og starter du om morgenen, kan du bage det om aftenen.

  • Rør gæren ud i vandet, så det er jævnt fordelt. Brug en stor skål
  • Bland herefter salt og mel i vandet, og rør sammen med hænderne eller en grydeske. Det er kun nødvendigt at ælte/blande, indtil alt melet er vådt
  • Lad dejen hæve i 12 timer. Når det er hævet færdigt er det let, luftigt og fyldt med store bobler. Den lange hævning er grunden til, at du ikke behøver at ælte brødet. Gæren gør det arbejde som du ellers selv skulle gøre
  • Jeg lader altid dejen hæve i køleskabet. Du kan dog godt lade dejen overnatte på bordet.
  • NOTE: nogle gange springer jeg punktet over med at lade dejen hæve yderligere – det bliver brødet ikke ringe af
  • Læg den i et smurt fad eller på et meldækket viskestykke og fold viskestykket sammen over den, og lad den hæve i 2 timer mere
  • Professionelle bagere bruger en ovn med vanddamp i. Det har de fleste mennesker ikke. Men du kan få din skorpe endnu bedre end bagerens ved hjælp af et lille trick
  • Du skal bage brødet i en gryde inde i ovnen. Grydens låg holder dampen fra dejen inde. Så varer det længere om at skorpen sætter sig og bliver hård. Det gør, at brødet hæver mere op inde i ovnen
  • Varm ovnen op til 250 grader. Kom en mellemstor gryde ind i ovnen. Gryden skal passe med, at dejen kun må kunne fylde gryden halvt op
  • Når dejen er hævet færdig vendes den over i den brand-varme gryde. Kom låg på gryden, og sæt den ind i ovnen
  • Vær sikker på, at ovnen er varm nok. Jeg lader ovnen være tændt i 15-30 minutter efter at ovnen siger, den er varm nok
  • Bag brødet i ca 20-30 minutter ved 250 grader med låg
  • Efter 30 minutter lader du den bage i 10-15 minutter ved 230 grader uden låg
  • Lad brødet køle af i ca 20 minutter inden servering

 

Jeg glæder mig til, brødet er færdigbagt og kølet lidt af. Så skal jeg helt sikkert spise en skive med smør og lidt sukker. Det er ligesom hjemme hos min mormor – fra dengang, hvor sukker ikke var forbudt, og man godt måtte få hvidt brød 😉

Velbekomme, siger jeg bare ?

Og god bagelyst, til når (ikke hvis, men når) du skal prøve denne helt vildt nemme opskrift. Du får ikke grattede fingre, og du skal ikke ælte dejen, ligesom man skal med almindelige deje. Verdens bedste brød. Win-win!

Kærlig hilsen Katrine

Pin It on Pinterest